Website bouw en hosting

Looking at the (b)right site.

  1. Waarom wil je een website?
  2. Wat verwacht je van je website?
  3. Wat heb je nodig (en waar koop je dit)?
  4. Welk budget is er nodig?
  5. Wat is mogelijk bij inwebsname?

1. Waarom wil je een website?  [ ↑ ]

Dit is absoluut de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Wil je een website om meer te verkopen? Om nieuwe klanten te vinden? Om informatie te verstrekken? Neem de tijd om voor jezelf te bepalen waarom een website voor jou op dit moment noodzakelijk is; het zal je gedurende het hele verdere proces als leidraad dienen en geeft je ineens meer inzicht met betrekking tot de volgende vraag:

2. Wat verwacht je van je website?  [ ↑ ]

Indien je bijvoorbeeld nieuwe klanten wil vinden, is het belangrijk dat je website aanzet tot contact opnemen of het aanvragen van een offerte. Een website voor een (beroeps)vereniging is dan weer meer gericht op de werving van nieuwe leden en onderlinge communicatie. Wanneer er hoofdzakelijk informatie wordt verschaft, is het handig dat alle online artikelen makkelijk te doorzoeken zijn. Het doel van je website bepaalt de focus.

3. Wat heb je nodig (en waar koop je dit)?  [ ↑ ]

Je hebt drie dingen nodig om aanwezig te zijn op het internet:
• een domeinnaam (je internetadres)
• een hostingpakket (de virtuele ruimte die je nodig hebt voor veilige opslag en snelle weergave van de hele inhoud (tekst en afbeeldingen) van je website.)
• en natuurlijk de website zelf.

Je domeinnaam en hostingpakket registreer je bij een hostingbedrijf. Dit zijn terugkerende kosten. De website kan je zelf maken of uitbesteden aan een webmaster. Dit is een eenmalige uitgave.

4. Welk budget is er nodig?  [ ↑ ]

De prijs van een domeinnaam varieert vaak naar gelang de extensie (.com of .be, .nl...). De prijs schommelt hier doorgaans tussen de 10 en 25 euro per jaar (hogere en lagere prijzen komen zeker voor, maar dit is een goede indicatie).

Een hostingpakket hoeft voor een gemiddelde website niet duurder te zijn dan tussen de 95 en 150 euro. De prijs hangt af van de omvang van de site: een grote website met honderden pagina’s waar meerdere emailaccounts aan gekoppeld zijn heeft uiteraard meer ruimte nodig dan een site van een paar pagina’s.

De website zelf kan zo duur of goedkoop zijn als je wenst. Dit kan variëren van zo’n 300 euro voor een eenvoudige site tot enkele duizenden euro’s voor een high-tech site met ingebouwd onderhoudssysteem. Afhankelijk van je idee kan de webmaster je een gerichte prijsofferte voorleggen.

5. Wat is mogelijk bij inwebsname?  [ ↑ ]

We houden het graag eenvoudig. Daarom is je domeinnaam en hostingpakket bij aankoop van een website (groot of klein) gedurende het eerste jaar GRATIS. Verder is je pakket flexibel. Zodra je webruimte aan je site wilt toevoegen of er van wilt verwijderen, kan je hostingpakket worden uitgebreid of verkleind. Makkelijk, toch?